
高考交流群
湖北2015年高考英語精選訓(xùn)練題二十四
2015年湖北高考生正在努力備考中,湖北高考網(wǎng)整理了2015年湖北高考英語精選訓(xùn)練題,希望對(duì)大家的復(fù)習(xí)有幫助。
第一部分 英語知識(shí)運(yùn)用 (共兩節(jié),滿分45分)
第一節(jié) 單項(xiàng)填空(共15小題;每小題1分,滿分15分)
從A、B、C、D四個(gè)選項(xiàng)中,選出可以填入空白處的最佳選項(xiàng)。
1.The baby________me while I was on the phone.
A.interrupted B.broke
C.stopped D.waited
解析 句意:我在打電話時(shí),嬰兒干擾了我。
答案 A
2.The noise________my attention and I stopped my work to see what happened.
A.made B.distracted
C.arrested D.paid
解析 arrest在這里是“吸引”的意思。distract意思是“分散”。
答案 C
3.He was never________how much money he earned every day.
A.realized B.aware for
C.aware D.aware of
解析 be aware of為固定搭配,意思是“知道,意識(shí)到”。
答案 D
4.I can meet you at eight o'clock;________you can call for me.
A.incidentally B.actually
C.alternatively D.accordingly
解析 alternatively=as an alternative,意思是“作為替代的辦法”。
答案 C
5.Have________;the bus will come soon.
A.care B.revision
C.pision D.patience
解析 句意:耐心點(diǎn),公共汽車快來了。have patience有耐心。
答案 D
6.I won't tell the student the answer to the math problem until he________on it for more than an hour.
A.has been working B.will have worked
C.will have been working D.had worked
解析 考查動(dòng)詞的時(shí)態(tài)。句意:直到這個(gè)學(xué)生在這個(gè)數(shù)學(xué)問題上思考半個(gè)多小時(shí),我才告訴他答案。當(dāng)主句用一般將來時(shí),時(shí)間狀語從句可以用現(xiàn)在時(shí)態(tài)或現(xiàn)在完成時(shí)態(tài)。
答案 A
7.After being________for days, the water supply returns to normal today.
A.cut off B.cut down
C.cut out D.cut up
解析 考查短語辨析。cut off切斷(電、水供應(yīng)等);cut down 削減;砍倒;cut out 切除;cut up分割;切碎。
答案 A
8.The construction of the two new railway lines________by now.
A.has been completed B.have been completed
C.have completed D.has completed
解析 考查語態(tài)。句意:兩條新鐵路線的建設(shè)到現(xiàn)在為止已經(jīng)竣工了。主語The construction of the two new railway lines和謂語complete之間是被動(dòng)關(guān)系,所以排除C、D兩項(xiàng)。construction 是不可數(shù)名詞,謂語動(dòng)詞用單數(shù),因此A項(xiàng)正確。
答案 A
9.As a student,he must spend________time on his studies,which is not doubtful.
A.less B.few
C.ample D.no enough
解析 ample充足的,豐富的。
答案 C
10.Learning foreign languages calls for your memory,time,patience and emotions.________,it is not a simple thing.
A.As a result B.In conclusion
C.In general D.After all
解析 in conclusion總之; as a result 結(jié)果是……; in general 一般來說; after all 別忘了,畢竟。
答案 B
11.They are trying their best to make a new drug,such as Naolingtong,to________tiredness.
A.keep B.arrest
C.accelerate D.scrape
解析 此處arrest相當(dāng)于 stop。
答案 B
12.When he still could not see his name appear on the Internet after typing his number into the computer,his________sank.
A.radioactivity B.botany
C.accuracy D.spirits
解析 句意:當(dāng)他把他的號(hào)碼輸入計(jì)算機(jī),但是,網(wǎng)絡(luò)上仍然沒有出現(xiàn)他的名字時(shí),他的心情變得很沉重。radioactivity放射性,輻射;botany植物學(xué);accuracy精確,準(zhǔn)確;spirits精神。
答案 D
13.Production at the factory was________for two hours because there was no electricity.
A.interrupted B.disturbed
C.missed D.lost
解析 句意:因?yàn)闆]有電,工廠的生產(chǎn)中斷了兩小時(shí)。interrupt打斷,中斷。
答案 A
14.You should also remember you are working in a team. So teamwork is of great________.
A.signature B.significance
C.significant D.significantly
解析 考查“be of + 抽象名詞”的用法。句意:你們還應(yīng)該記得你們是在一個(gè)團(tuán)隊(duì)中工作。因此團(tuán)隊(duì)合作特別重要。be of significance重要的。
答案 B
15.He always________before doing whatever he'd like to.
A.looks up B.looks into
C.looks ahead D.looks through
解析 句意:在未做他想做的事情之前,他總是會(huì)考慮未來。looks up查找;look into調(diào)查;look ahead考慮未來,向前看;look through瀏覽。
答案 C
二、完形填空 (共20小題;每小題1.5分,滿分30分)
閱讀下面兩篇短文,掌握大意,然后從16~35各題所給的四個(gè)選項(xiàng)(A、B、C和D)中,選出最佳選項(xiàng)。
(A)
When I was seven,I was admitted to the hospital for asthma.My parents both worked and were too__16__to stay with me at night,or take time off to sit with me during the day.I was alone and terrified and I remember__17__myself to sleep.
The worst part of the day was when the nurses brought my pills.I felt frightened and__18__up crying,but I couldn't get them down.The nurses were so occupied with work that none of them had the patience to__19__me.
On the second day of my__20__,a stranger walked into the room.She said she was a regular customer at my father's veterinary practice(獸醫(yī)診所)and dropped in to say hello.
Soon my pills were__21__and I started to cry.The lady introduced herself to the nurse and__22__to care for me while I took them.The nurse left,__23__relieved.
The lady explained patiently about how one should go about swallowing a pill.She__24__for what must have been more than half an hour for me to find the__25__to take that pill and swallow it.She left in a little while and I was too young to remember to ask her name.
That stranger's brief__26__shines as the only bright spot in a memory that was the most terrifying experience of my childhood.How I wish I could tell her that even twenty six years later,her__27__has never been forgotten.
16.A.afraid B.sick C.sad D.busy
解析 由My parents both worked可知,作者住院時(shí),父母因工作忙(busy)不能陪床。
答案 D
17.A.forcing B.crying
C.encouraging D.helping
解析 由I was alone and terrified可知,作者當(dāng)時(shí)在醫(yī)院既孤獨(dú)又恐慌,夜里哭著(crying)睡覺。
答案 B
18.A.picked B.ended C.turned D.kept
解析 由I felt frightened和I couldn't get them down可知,作者感到恐懼,根本吃不下藥,每次吃藥總是以哭泣結(jié)束。故用ended up crying。
答案 B
19.A.comfort B.teach C.please D.remind
解析 由The nurses were so occupied with work可知,護(hù)士們太忙,沒有耐心來安慰(comfort)她。
答案 A
20.A.stay B.journey C.holiday D.plan
解析 由上文可知,作者在住院,故用stay。
答案 A
21.A.returned B.shown
C.swallowed D.brought
解析 由下文I started to cry可知,護(hù)士把藥拿過來了(brought)。
答案 D
22.A.happened B.meant C.offered D.claimed
解析 那位女士向護(hù)士做了自我介紹,提出(offered)陪作者吃藥。
答案 C
23.A.slowly B.luckily C.obviously D.slightly
解析 護(hù)士們對(duì)作者害怕吃藥感到無奈。既然有人來幫忙,護(hù)士顯然(obviously)如釋重負(fù)。
答案 C
24.A.stood B.waited C.worked D.talked
解析 那位女士很有耐心,等(waited)了半個(gè)多小時(shí),直到作者吃下藥。
答案 B
25.A.courage B.excuse C.way D.chance
解析 作者先前害怕吃藥,但在女士的耐心勸說下,最終鼓足了勇氣(courage)吃下了藥。
答案 A
26.A.treatment B.lesson
C.speech D.visit
解析 那位女士短暫的探望(visit)成為了作者那段可怕童年記憶中的唯一亮點(diǎn)。
答案 D
27.A.politeness B.belief
C.determination D.kindness
解析 數(shù)年過去,作者還是不會(huì)忘記那位女士的善意(kindness)。
答案 D
(B)
“We are reading the first verse of the first chapter of a book whose pages are infinite...”
I do not know who wrote those words,but I have always liked them as a reminder that the future can be anything we want to make it.We can take the__28__,hazy future and carve it out of anything that we can imagine,just like a sculptor carves a statue from a__29__stone.
We are all in the position of the__30__.If we plant a good seed,we will reap a good harvest.If our seed is poor and full of weeds,we will reap a__31__crop.If we plant nothing at all,we will harvest nothing at all.
I want the future to be better than the past.I don't want it contaminated(玷污)by the mistakes and errors with which history is filled.We should all be__32__about the future because that is where we will spend the remainder of our lives.
The past is gone and static.Nothing we can do will__33__it.The future is before us and dynamic.Everything we do will affect it.Each day will bring with it__34__frontiers,in our homes and in our businesses,if we only recognize__35__.We are just at the beginning of the progress in every field of human endeavor.
28.A.real B.certain C.serious D.mysterious
解析 從該空后面的hazy可知將來是不可知的、神秘的。mysterious神秘的,符合語境。serious嚴(yán)重的,嚴(yán)肅的;certain確實(shí),確定。
答案 D
29.A.shapeless B.useless C.worthless D.stainless
解析 雕塑家在雕刻之前用的石塊應(yīng)該是“不成形的”,故shapeless“無定形的,不成形的”符合語境。worthless“沒用的,無價(jià)值的”;stainless“無污點(diǎn)的,無瑕疵的”;useless“無用的,無價(jià)值的”。
答案 A
30.A.sculptor B.farmer C.teacher D.doctor
解析 從下文的描述可以看出這里選B。
答案 B
31.A.bad B.useful C.wonderful D.good
解析 從上文中的“If our seed is poor and full of weeds”可以推斷出不好的種子長不成好莊稼,故A項(xiàng)符合語境。bad crop意為“歉收”。
答案 A
32.A.worried B.curious C.anxious D.concerned
解析 既然不想讓將來被錯(cuò)誤所玷污,我們就應(yīng)該關(guān)注將來。be concerned about“關(guān)注”,符合語境。故D項(xiàng)正確。答案 D
33.A.make B.keep C.change D.have
解析 從上一句可以知道,過去一去不復(fù)返,因此我們無法改變過去,故用change。
答案 C
34.A.new B.old C.gone D.away
解析 和本段開頭進(jìn)行對(duì)比:過去一去不復(fù)返,而將來的一切還未到來,也就是將來的一切都是新的,不為我們所知,故A項(xiàng)正確。
答案 A
35.A.it B.them C.that D.this
解析 根據(jù)句意可以看出這里的代詞是指代前面的frontiers,因此應(yīng)該用them。
答案 B
第二部分 閱讀理解 (共20小題;每小題2分,滿分40分)
閱讀下列短文,從每題所給的四個(gè)選項(xiàng)(A、B、C和D)中,選出最佳選項(xiàng)。
A
Although Wu Huifei was only a concubine(妃子) of Tang Xuanzong (AD 685-762), the sixth emperor of the Tang Dynasty, her influence was far greater than most in her
position.
Historians say that the ruler loved her so much that, in AD
724, he banished his wife and made Wu a royal concubine.
“Although she was only a concubine, she was treated as an
empress with palace etiquette,” explained Shi Xiaoqun, director of relics collection for Shaanxi History Museum. “Tang Xuanzong even wanted to make her his empress
but was opposed by the ministers.”
The emperor had thousands of concubines in his palace in Chang'an (now called Xi'an, capital of Shaanxi province) but, according to Shi, he only loved Wu, the mother of seven of his children.
Wu died in the December of AD 737 at the age of 40 and was interred in Jingling Mausoleum. She was given the title Empress Zhenshun after her death.
“It's rare for a concubine to be given so much posthumous(死后獲得的) honor in the history of Chinese feudal society,” said Liu Daiyun, research director at the Shaanxi Archaeological Research Institute.
Her tomb53 meters wide by 56 meters longis located in the west of Pangliu village, which is part of Xi'an's Chang'an district.
The recovered sarcophagus(石棺) is 4 meters long, 2 meters wide and 2 meters tall and is decorated with flowers and maiden figures, which archaeologists say is a rare cultural relic of high scientific, historical and artistic value. In ancient times, a sarcophagus was used to house wood coffins in order to preserve the body of the noble person.
“ I knew it was precious but I didn't know it was so beautiful,” said Han Qinglong, who headed the team that brought the relic back to China four years after it was stolen and sold abroad by tomb raiders.
【語篇解讀】 歷史上武惠妃受到唐玄宗的寵愛并產(chǎn)生巨大影響,死后更享有一般
妃子無法企及的殊榮。這一點(diǎn)從發(fā)掘出的武惠妃的陵墓和其石棺的豪華程度就可以窺見一斑。
36.The underlined word “ banished” in Paragraph 2 is closest in meaning to “________”.
A.killed B.removed
C.porced D.persuaded
解析 詞義猜測題。根據(jù)上下文判斷,唐玄宗如此寵愛武惠妃所以他趕走皇后,想立武惠妃做皇后。banish在本句中有“驅(qū)逐,趕走”之意。
答案 B
37.The passage mainly focuses on________.
A.the life story of Wu Huifei
B.the reason why Wu Huifei was favoured by Tang Xuanzong
C.the scientific, historical and artistic value of the recovered sarcophagus of Wu Huifei
D.the influence of Wu Huifei and her posthumous honour
解析 主旨大意題。本文主要圍繞武惠妃生前受到唐玄宗的寵愛并產(chǎn)生巨大影響及死后所享有的殊榮而展開敘述的,故選D項(xiàng)。
答案 D
38.Which of the following descriptions about Wu Huifei is TRUE according to the passage?
A.She wasn't made empress by Tang Xuanzong because of the opposition from the ministers.
B.She was born in 737 AD and died in 775 AD.
C.No other woman has a greater influence on Chinese history than she does.
D.Like many concubines, she was given much honor after her death.
解析 由第三段最后一句可知,由于群臣反對(duì),武惠妃沒能被冊(cè)封為皇后。
答案 A
39.We can infer from the passage that the sarcophagus of Wu Huifei________.
A.has been well preserved in Jingling Mausoleum
B.is used to hold her body
C.is a symbol of her high status at that time
D.was sold abroad four years ago
解析 推理判斷題。根據(jù)文章倒數(shù)第二段中對(duì)武惠妃石棺的描述可推知武惠妃的石棺是那時(shí)她崇高地位的象征。
答案 C
B
Back in the old days, there were three wise men in ancient Greece. These three wise men were from three different generations. Socrates was the oldest of the three. He passed his knowledge lo his student, Plato, who then passed it on to Aristotle. Socraies, Plato, and Aristotle were all great philosophers(哲學(xué)家).Together, their schools of thought have since become the foundation of Western philosophy.
Aristotle was born in 384 B.C.His father, Nicomachus, was a doctor to the king of Macedonia.As the son of a doctor, Aristotle was no stranger to science. Growing up, he learned quite a lot about medicine and biology from his father. Later, after Nicomachus passed away, he was sent to study in Plato's Academy in Athens. Aristotle was about eighteen years old then.
Plato's Academy was Europe's first university. It offered courses on various subjects. Shortly after Aristotle began his study there, he devoted himself to learning everything on the curriculum. He soon proved himself an excellent student.Because of his wide range of interests, Aristotle never limited his range of education.As a result, he became the leading expert in many fields. Philosophy was simply one of them.Aristotle was in the Academy for nearly 20 years. He first joined as a student and then stayed on as a teacher. By the time that Plato died around 347 B.C., Aristotle had already built up a very good name for himself. However, he did not get the job as the head of the Academy. That post went to Plato's nephew. Some people believed that Aristotle felt angry at the choice. But there is no proof to that theory. Regardless of what he had truly felt, Aristotle decided to leave Athens. So in 347 B.C., he quit the Academy and went to work for Hermeias, ruler of Atameus, in Asia Minor (today's Turkey). Aristotle was not alone in this time. He and another Academy member, Xenocrates, who was also a famous philosopher, founded the Assus Academy. They taught there for several years. During his stay in Atarneus, Aristotle was on very good terms with Hermeias. He even married the man's niece, Pythias. Interestingly, when Aristotle later wrote his famous book, Politics, he said that the ideal ages for marriage was 37 for the husband and 18 for the wife. Given that Aristotle was 37 years old at the time, it is very likely that Pythias was 18.
【語篇解讀】 本文介紹了古希臘著名哲學(xué)家亞里士多德的生平。
40.Which of the following is NOT a philosopher?
A.Socrates. B.Xenocrates.
C.Plato. D.Nicomachus.
解析 細(xì)節(jié)理解題。文章第二段第二句提到Nicomachus是一名醫(yī)生,根據(jù)第一段第五句和最后一段倒數(shù)第六句可知,其他三人都是哲學(xué)家,故選D。
答案 D
41.What's the right order of the following events?
a.Socrates passed his knowledge to his student, Plato.
b.Aristotle was sent to Plato's Academy.
c.Aristotle wrote his famous book, Politics.
d.Aristotle learned about medicine and biology from his father.
e.Plato died.
A.a,c,b,d,e B.a,d,h,e,c
C.d,a,c,b,e D.b,a,e,c,d
解析 推理判斷題。根據(jù)文章所述事情的時(shí)間順序可知B項(xiàng)正確。
答案 B
42.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A.Aristotle felt very angry that he was not chosen as the head of the Academy.
B.Plato's Arcademy was the first university in the world.
C.Aristotle ended up with a happy marriage.
D.Aristotle never left his homeland all his life.
解析 推理判斷題。根據(jù)文章最后三句可知亞里土多德有著幸福美滿的婚姻。A項(xiàng)只是一種說法,并未得到證實(shí);B項(xiàng)的“the world”應(yīng)改成“Europe”;由亞里士多德離開Athens去了Asia Minor可知D項(xiàng)錯(cuò)誤。
答案 C
43.According to the passage we can know in Plato's Academy________.
A.students were provided with only a few subjects at that time
B.Aristotle worked hard hut he was still not famous
C.Aristotle didn't have a very good time for 20 years
D.Arisiotle was not only a student but also became a teacher
解析 推理判斷題。根據(jù)文章第三段第二句可知A項(xiàng)錯(cuò)誤;根據(jù)文章第三段第六句可知B項(xiàng)錯(cuò)誤;C項(xiàng)文中沒有信息支持;根據(jù)文章第三段中的“He first joined as a student and then stayed on as a teacher...”可知D項(xiàng)正確。
答案 D
C
Retracing one of the most important trading routes of ancient civilisation, this remarkable tour follows in the footsteps of such legendary figures as Alexander the Great and Marco Polo.
Crossing both Russia and China as well as some of the remotest former Soviet republicsKazakhstan, Turkmenistan and Uzbekistanour journey will take in some of the most magnificent yet littlevisited sights from the ancient world.Eastbound(向東的) trips start in Russia's capital Moscow,where we have plenty of time to explore. We travel on to Volgogradbetter known as Stalingradwhere the Soviets turned the course of the Second World War, before heading to far remoter places that owe their importance to a time much further back in history.
The Kara Kum desert is followed by the amazing 2,500yearold cities of Khiva and Bukhara-considered so important by UNESCO(聯(lián)合國教科文組織) that it supported their restoration-and then Samarkand, the‘Rome of the East’. Much admired by Alexander the Great, Samarkand is home to Registan Square, a spectacular open space surrounded by beautiful Islamic buildings and considered one of the most inspirational sights in central Asia.In between Khiva and Bukhara we take a twoday excursion into Turkmenistan and visit the capital city of Ashgabat, a huge modern folly(裝飾性建筑) in the desert and a monument to the recently deceased President Sapamurat Turkmenbashi. We also visit the ancient city of Merv before returning to Uzbekistan.
After crossing the border into China, our tour takes in the fascinating Magao Thousand Buddha cave complex (a network of almost 500 grottoes containing over 2,000 statues and 45,000 murals created up to 1,700 years ago), the Jiayuguan fortress at the end of the Great Wall (considered one of northern China's most spectacular sights) and the worldfamous Terracotta Warriors, an army of almost 6,000 statues recognised as one of the greatest archaeological finds of the 20th Century. We end our journey in Beijing, the vibrant capital of modern, confident China...where the latest architecture rubs shoulders with Tiananmen Square and the Forbidden City.
【語篇解讀】 坐上豪華金鷹和香格里拉特快列車,沿著亞歷山大大帝和馬可·波
羅等傳奇人物的足跡,踏上古代文明閃閃發(fā)光的一條最重要的貿(mào)易路線。
44.The ancient city of Merv now belongs to________.
A.Russia B.Soviet
C.Turkmenistan D.Uzbekistan
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段中的...Into Turkmenistan and visit the capital city of Ashgabat...We also visit the ancient city of Merv before returning to Uzbekistan.得知Merv城屬于Turkmenistan。
答案 C
45.If you take an eastbound trip, you can visit the four cities in the following order:
A.Beijing, Sarnarkand, Ashgabat, Moscow
B.Moscow, Samarkand, Ashgabat, Beijing
C.Beijing, Ashgabat, Samarkand, Moscow
D.Moscow, Ashgabat, Samarkand, Beijing
解析 細(xì)節(jié)理解題。從文章內(nèi)容可知,向東的旅行起點(diǎn)在莫斯科,終點(diǎn)在北京。由第三段中信息The Kara Kum desert is followed by the amazing 2,500yearold cities of Khiva and Bukhara...and then Samarkand,the“ Rome of the East”以及In between Khiva and Bukhara we take a twoday excursion into Turkmenistan and visit the capital city of Ashgabat,可知,先參觀Khiva和Bukhara,然后是Samarkand,而在參觀前兩者中間去參觀Ashgabat,可知參觀Samarkand在Ashgabat之后。
答案 D
46.From the text we know that Volgograd is known for________.
A.its hardworking people
B.a historical event
C.its long history
D.its pleasant weather
解析 細(xì)節(jié)理解題。由第二段中的We travel on to Volgograd—better known as Stalingradwhere the Soviets turned the course of the Second World War,可知二戰(zhàn)中蘇聯(lián)取得了斯大林格勒保衛(wèi)戰(zhàn)的勝利,現(xiàn)在的伏爾加格勒就是歷史上曾經(jīng)的斯大林格勒,故伏爾加格勒因此而出名。
答案 B
47.What's the possible meaning of the underlined word “excursion” in the third paragraph?
A.Trip. B.Holiday.
C.Research. D.Study.
解析 詞義猜測題。該詞所在句說,在Turkmenistan有一個(gè)兩天的excursion,參觀首都Ashgabat和古城Merv,可知,excursion應(yīng)該指“旅游,遠(yuǎn)足”之意,故選A。
答案 AD
掃一掃加入微信交流群
與學(xué)姐學(xué)長同城考生自由互動(dòng)